Ψηφίζονται στη Βουλή οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία

Την κρίσιμη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο αλλά και την Ιταλία αναμένεται να επικυρώσει την Τετάρτη η ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω απειλών και εκβιασμών από την τουρκική πλευρά, που κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για τα σχέδια νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους» και η «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών». 

Αναμένονται ομιλίες του πρωθυπουργού αλλά και των πολιτικών αρχηγών. 

Υπέρ των νομοσχεδίων αναμένεται να ψηφίσουν οι ΚΟ της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «παρών», καθώς είχε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Κατά τη συζήτηση των δύο συμφωνιών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε τονίσει την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

«Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου. Όμως οφείλω να σας πω ότι στις δυσχερείς στιγμές που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία. Αυτή θα επιφέρει τη νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβριν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως με το που θα ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία μπορεί άμεσα να κατατεθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μια κίνηση που έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία, αφού η Τουρκία έχει καταθέσει στη Βουλή το μνημόνιο που υπέγραψε το προηγούμενο φθινόπωρο με τη Λιβύη για τη θέσπιση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου οριοθετεί την ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες και η περιοχή που δεσμεύεται τέμνει τον χώρο που περιλαμβάνεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν καταγγείλει ότι κινείται εκτός του Διεθνούς Δικαίου.

Επικυρώθηκε η συμφωνία στην Αιγυπτιακή Βουλή

Η Αιγυπτιακή Bουλή επικύρωσε την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών στις 20 Αυγούστου.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Αιγύπτου αναφέρεται ότι τα μέλη της-βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου.

«Η συμφωνία μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Αιγύπτου και της Ελλάδας συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο» ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών».

«Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία στοχεύει στη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο μερών της Ανατολικής Μεσογείου» υπογραμμίζει η «Αλ Αχράμ», προσθέτοντας ότι «η οριοθέτηση αυτών των θαλάσσιων συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο Α και το σημείο Ε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου “Α προς την Ανατολή” και του σημείου “Ε προς τα δυτικά” θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει τη σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον-άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις» ανέφερε σε ένα πρώτο σχόλιο μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειδικά δε» προσθέτει «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Προειδοποίηση Μάας σε Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, το Βερολίνο, στο πλαίσιο του διαμεσολαβητικού ρόλου που έχει αναλάβει, απέστειλε προειδοποίηση στην Άγκυρα μέσω του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη γειτονική χώρα, για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Άγκυρας. Ωστόσο ο Τούρκος ομόλογός του επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε ένα ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και προκλητικότητας εξαπολύοντας νέες απειλές.

«Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Θέλουμε απευθείας διάλογο Τουρκίας-Ελλάδας και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε.

Προειδοποίηση προς την Άγκυρα απηύθυνε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνομιλιών, αλλά για να γίνει αυτό βήμα βήμα πρέπει να μειωθεί η ένταση. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ούτε η Γερμανία, ούτε η Τουρκία, κανείς στην Ευρώπη» επισήμανε ο Μάας.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.  

«Ας μη ξεγελιόμαστε, είναι δύσκολη κατάσταση, αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο, κανείς δεν θέλει στρατιωτική λύση του θέματος. Πρέπει μέσα στην ΕΕ να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για διάλογο» σχολίασε ο Γερμανός αξιωματούχος.  

«Η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει, θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της» επέμεινε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτοντας θέμα Αιγαίου, «τούρκικης» μειονότητας, επαναπροώθησης μεταναστών. «Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Κύπρος και Ελλάδα είναι κακομαθημένες από την ΕΕ». Προανήγγειλε δε συνέχιση των ερευνών του Ορούτς Ρέις και μετά τις 27 Αυγούστου και πιο νότια.

«Η Τουρκία προτρέπει την Ελλάδα να “μη θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο” τρώγοντας το δόλωμα ορισμένων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα να μην εξαπατάται από χώρες που την πετάνε στον δρόμο του τουρκικού ναυτικού… Μη ρισκάρετε με ασκήσεις, με οποιοδήποτε βήμα, αυτή τη φορά δεν θα προκληθεί ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

«Ποτέ δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ερμηνεύσει το Διεθνές Δίκαιο. Οι Έλληνες παίρνουν μόνο τις αποφάσεις που τους συμφέρουν» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, για να γίνει δίκαιη μοιρασιά των πόρων, αλλά όχι με τους ελληνικούς όρους» υποστήριξε.

Νέα προειδοποίηση από ΗΠΑ στην Τουρκία

Στη συνολική καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Προκλητικές χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ

«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισήμανε ο Αμερικανός υφυπουργός.

«Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο νατοϊκών συμμάχων. Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης», σημείωσε ο Φίλιπ Ρίκερ.

Σχετικά